Omgeving

Musea en Galeries

De kasteelse poort - Wageningen

DE CASTEELSE POORT IS HET CULTUURHISTORISCH CENTRUM VAN DE STAD WAGENINGEN
Naast permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie. Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Galerie Wit - Wageningen

In Galerie Wit (2004) presenteren Nico van Breemen en Riekje Wit hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde kunstenaars, voornamelijk uit Nederland, met de nadruk op enerzijds lyrisch figuratief werk en emotioneel realisme, anderzijds conceptueel gericht, vaak minimalistisch werk. Galerie Wit beschikt in Wageningen over een expositieruimte met prachtig indirect daglicht, ontworpen door architect Pieternel Droogleever Fortuyn. De galerie ligt op de Wageningse Berg, enkele minuten lopen van het schitterende arboretum Belmonte, en van de beeldengalerij Het Depot.

Website: www.galeriewit.nl

Kijk en luister museum - Bennekom

Grote collectie mechanische muziekinstrumenten, speeldozen en pianola’s met demonstratie. Historisch gedeelte met schoolklas, boerendeel, manufacturenwinkel met streekkleding, boerenmutsen en ondergoed, kruidenierswinkel met oud snoep. Wisseltentoonstellingen over diverse thema’s.

Website: www.kijkenluistermuseum.nl

Het Nederlandse Tegel Museum - Bennekom

Het museum heeft de grootste verzameling Nederlandse wandtegels en tegeltableaus van Europa. Tegels worden al eeuwenlang gebruikt in woonhuizen en boerderijen, vooral rond de schouw, als wandbekleding tegen vocht en vuil. De tegels die beschilderd zijn met een afbeelding zijn bovendien mooi als versiering, vaak leerzaam en onderhoudend, ook voor moderne ogen. Kinderspelletjes en spreekwoorden zijn er op te zien, oude kostuums, schepen en molens, bijbelse voorstellingen, herderscènes en landschapjes.

Website: www.nederlandstegelmuseum.nl

Viseum Veenendaal - Veenendaal

De bezoeker loopt door de geschiedenis van Veenendaal, waarin voor de vervening, de huisnijverheid, de tabaks- en wolindustrie een hoofdrol is weggelegd. Ook wordt ingegaan op de middenstand en de bijenmarkt. Vaak zijn er diverse tentoonstellingen.

Website:  www.viseum-veenendaal.nl

Activiteiten

Boerengolfbaan De Kraats - Bennekom

Heb je wel eens schapen en koeien zien lachen? Nee?! Dan wordt het hoog tijd om langs te gaan voor een potje boerengolf bij boerengolfbaan 'De Kraats' in Bennekom! Je kunt boerengolf eventueel combineren met een lunch of barbecue. Dit is mogelijk voor groepen vanaf 15 personen. Met groepjes vanaf 6 personen kun je zelf je eigen mini-pizza's samenstellen en bakken in een terra-cotta oven. Vanaf 15 personen een pizza-buffet!

Website: www.boerengolfbaan.nl

Sauna en Beauty De Veluwe - Lunteren

Sauna & Beauty De Veluwe is centraal gelegen in het bosrijke Gelderse Lunteren. Het saunacomplex heeft uitgebreide faciliteiten maar is kleinschalig en romantisch van opzet, waardoor er een ontspannen, gezellige sfeer heerst.

Website: www.saunadeveluwe.nl

Ouwehands Dierenpark - Rhenen

Ouwehands Dierenpark Rhenen… Zoo avontuurlijk!
Sta neus aan neus met de ijsberen, bespied de unieke witte leeuwen met hun jongen vanuit een spannende uitkijkpost en wandel door Het Berenbos waar bruine beren en wolven samen leven. Loop onder de slingerende orang oetans door, bezoek de spectaculaire zeeleeuwenshow ‘Elements’ of hang zelf de beest uit in RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle.

Website: www.ouwehand.nl

Zwembad De Peppel - Ede

Overdekt zwembad met wedstrijdbad, peuterbad en glijbanen.

Website: www.zwembadede.nl

Bezoekerscentrum de Eekhoeve - Veenendaal

De Eekhoeve is van oorsprong een agrarisch bedrijf, momenteel is het te bezoeken. Er is een Vallei landwinkel en een kwekerij.

Website: www.eekhoeve.nl

Natuurgebieden

Arboretum De Dreijen - Wageningen

Arboretum De Dreijen is een groene en vredige enclave in Wageningen met een bewogen geschiedenis. Tijdens zijn 116-jarig bestaan wisselt de tuin meermalen van functie en worden er stukken aan toegevoegd of juist afgesneden. Een doorleefde cultuurhistorie die deze levende plantencollectie toegevoegde waarde geeft.

Adres: Wageningen
Website: www.dedreijen.nl/arboretum/

Arboretum Belmonte - Wageningen

Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer u langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt u verrast door schitterende vergezichten. Hier kunt u genieten van het uitzicht over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kunt u tot aan de Waalstad Nijmegen kijken.

Website: www.belmontearboretum.nl

Wijngaard de Wageningse Berg - Wageningen

Wijngaard Wageningse Berg biedt tal van arrangementen voor groepen op afspraak. De ligging in het bos op de Wageningse Berg biedt een prachtig decor voor een personeelsuitje, congresuitstapje, familiefeest of zelfs een trouwreceptie. De aanwezige kennis en kunde bieden mogelijkheden voor wijnproeverijen met rondleiding of workshops. Individuele bezoekers en kleine gezelschappen zijn welkom tijdens onze open dagen.

Website: www.wijngaardwageningseberg.nl

Het nationale Park De Hoge Veluwe - Otterlo

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis Sint Hubertus vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst, monumenten en architectuur. Telefonische informatie is verkrijgbaar op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur.

Website: www.hogeveluwe.nl

De Passiflorahoeve - Harskamp

De Passiflorahoeve heeft de meest complete vlindertuin van Europa. Het is een zeer interessante attractie, dierentuin en tuin. Wat deze hoeve uniek maakt zijn de diverse vlindertuinen, bestaande uit tropische en Europese vlindertuinen met eigen tropische en Europese vlinderkwekerij. In de tuinen en kassen bevindt zich de grote collectie Passiflora's, Aristolochia's, Fuchsia's, Hibiscussen en diverse andere soorten tropische planten.

Website: www.passiflorahoeve.nl

De Blauwe Kamer - Rhenen

De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat langs de Nederrijn en vormt een onderdeel van project Noordoever Nederrijn.

Website: www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelen/blauwe-kamer

De Grebbeberg - Rhenen

De Grebbeberg is een stuk bos ten oosten van de stad Rhenen. Het ligt ca 50 meter boven NAP en doet daardoor onnederlands aan. VVV Rhenen verkoopt diverse wandelboekjes over de Grebbeberg. U kunt genieten van het uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Op gezette tijden zijn er wandelingen met een gids van het Utrechts Landschap die u vertellen over de prachtige natuur en het "aardkundig monument". De Grebbeberg heeft in de oorlog erg geleden en gidsen van Stichting De Greb kunnen u daar alles over vertellen tijdens een rondwandeling over de begraafplaats en langs kazematten en een loopgraaf.

Website: www.grebbelinie.nl